נושא הפרוייקט
מספר פרוייקט
מחלקה
שמות סטודנטים
אימייל
שמות מנחים
פעילות אנטיבקטריאלית של תמציות קינמון והשמן האתרי שלו נגד חיידקים גראם חיוביים וגראם שליליים
Antibacterial activity of cinnamon extracts and its essential oil against Gram-positive and Gram-negative bacteria
תקציר בעיברית
חיידקים הם אורגניזמים מיקרוסקופיים חד-תאיים שנמצאים במגוון רחב של סביבות על פני כדור הארץ. בעוד שרוב החיידקים אינם מזיקים או אפילו מועילים, ישנם מספר מינים שהם פתוגניים ומסוגלים לגרום למחלות זיהומיות בבני אדם, בעלי חיים וצמחים. חיידקים פתוגניים אלה פיתחו מנגנונים לפלישה ולהתיישבות של אורגניזמים במארח מסוים, דבר שהוביל למגוון מחלות. אנטיביוטיקות משמשות כתרופה שנועדה להילחם בזיהומים חיידקיים על ידי הרגתם או עיכוב צמיחתם. עם זאת, השימוש המופרז והבלתי מפוקח באנטיביוטיקה הוביל לעלייה משמעותית בהופעת חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. תופעה זו מהווה אתגר רציני בטיפול יעיל בזיהומים חיידקיים. לצמחי מרפא מסורתיים יש היסטוריה ארוכה של שימוש בטיפול במחלות שונות, כולל מחלות זיהומיות. חקירת הצמחים הללו והתרכובות הביו-אקטיביות שלהם, בתקווה למצוא תרופות אנטי-בקטריאליות חדשות בעתיד. מיצויי הקינמון והשמן האתרי שמופק ממנו משמשים ברפואה המסורתית לטיפול במספר מחלות. לכן, ניסוי זה נערך כדי להעריך את הפעילות האנטי-בקטריאלית של תמציות הקינמון והשמן האתרי המופקים ממנו. שיערנו שלתרכובת הפעילה של קינמון יש השפעה חזקה על הישרדות נמוכה של החיידקים, וגם שקיימת השפעה סינרגטית של התרכובת הפעילה של קינמון עם אמפיצילין. כדי לבדוק השערה זו, בדקנו את רמת הישרדות והשגשוג של חיידקי גראם חיוביים (Staphylococcus aureus) וחיידקי גראם שליליים (Escherichia coli) שטופלו בריכוזי מיצויים שונים של הקינמון בזמנים שונים לאחר הטיפול. יתרה מכך, אנו מודדים את ההשפעות האנטי-בקטריאליות של שמן קינמון ואת ההשפעה הסינרגטית של שמן קינמון יחד עם אנטיביוטיקה. התוצאה הראתה כי לתמציות של קינמון ושמן אתרי יש פעילות אנטי-בקטריאלית נגד חיידקי גראם שלילי (E.coli) וגראם חיובי (Staphylococcus aureus). נערכים ניסויים לבחינת פעילות אנטי-בקטריאלית סינרגטית בין קינמון לאמפיצילין.
תקציר באנגלית
Bacteria are microscopic, single-celled organisms that are found in a wide range of environments on Earth. While the majority of bacteria are harmless or even beneficial, there are several species that are pathogenic and capable of causing infectious diseases in humans, animals, and plants. These pathogenic bacteria have evolved mechanisms to invade and colonize host organisms, leading to a range of illnesses. Antibiotics are medications designed to combat bacterial infections by either killing bacteria or inhibiting their growth. However, the excessive and inappropriate use of antibiotics has led to a significant increase in the emergence of antibiotic-resistant bacteria. This phenomenon poses a serious challenge in effectively treating bacterial infections. Traditional medicinal plants have a long history of use in treating various ailments, including infectious diseases. Exploring these plants and their bioactive compounds hopefully find new antibacterial medications in the future. The cinnamon extracts and its essential oil are used in traditional medicine to treat several diseases, therefore, this experiment was conducted to evaluate the antibacterial activity of cinnamon extracts and its essential oil's. We hypothesized that the active compound of cinnamon has a strong effect on bacterial viability and that a synergistic effect of the active compound of cinnamon and ampicillin exists. To test this hypothesis, we examined the viability and proliferation of Gram-positive(Staphylococcus aureus) and Gram-negative(Escherichia coli) bacteria treated with different extracts concentrations of the cinnamon at various times after treatment. Moreover we evaluate the antibacterial effects of cinnamon oil and synergistic effect of cinnamon oil companied with antibiotics .The result showed that the extracts of cinnamon and essential oil have antibacterial activity against Gram-negative (E.coli) and Gram-positive (Staphylococcus aureus) bacteria. Experiments for examining possible synergistic antibacterial activity between cinnamon and Ampicillin are being done.